Cristofer Bosque i Meritxell Figueras s'emporten LaTramun més dura de la història

18/10/2020
BTT

Cristofer Bosque i Meritxell Figueras s'emporten LaTramun més dura de la història

LaTramun ha celebrat aquest diumenge 18 d'octubre una nova edició i ja van 22, les 5 últimes com a reina absoluta dels singletracks dins del calendari internacional UCI Marathon Series. Les especials circumstàncies d'aquest 2020 han obligat a ajornar la modalitat curta i LaTramun Kids, però l'organització ha demostrat que és possible dur a terme una prova de bike-marathon de forma totalment segura. Les restriccions actuals han reduït el nombre de participants a només 300 afortunats bikers de categoria UCI, però no ha baixat l'habitual altíssim nivell de participació. Campions nacionals de diversos països i bona part dels millors bikers nacionals de l'especialitat s'han donat cita en la SAT Cooperativa de la Vall d'en Bas, punt de sortida de d'una prova en què els catalans Cristofer Bosque, de forma ajustada, i Meritxell Figueras dominant s'han endut el triomf.

Les baixes temperatures han rebut als bikers però poc trigaria a sortir el sol per a comptar amb un dia perfecte per a la pràctica de la bicicleta de muntanya. Per davant un recorregut amb un 80% senderes completament noves per a configurar el traçat de LaTramun més exigent fins avui. I això és molt dir. Més quilòmetres de senders que mai i més de 2.200 metres de desnivell positiu (amb 2.500 negatius) anaven a ser els jutges de la prova.

La llarga pujada inicial a Xenacs, l'única per asfalt i pràcticament per pista de tota LaTramun, servia per a fer el primer sedàs important entre els favorits. El traçat no deixava ni un metre per a relaxar-se i aquesta exigència anava seleccionant el grup capdavanter amb el pas dels quilòmetres. Finalment, i de manera sorprenent, un grup de 4 bikers arribaria unit als metres finals per a jugar-se la victòria a l'esprint, una circumstància mai vista. El català Cristofer Bosque (Biking Point), el bolivià Ever Alejandro Gómez i els francesos Hugo Drechou i Benjamin Le Ny eren, amb diferència, el més fortsdel dia. L'esprint final seria, contra tot pronòstic, per a Cristofer Bosque, el biker que semblava patir més en els ascensos dins d'aquest grup. Però ningú podria amb la seva punta de velocitat final. Hugo Drechou seria 2n, Benjamin Le Ny 3r i Ever Alejandro Gómez 4t. El top-5 elcompletaria Ismael Ventura, després d'una espectacular remuntada, però sempre lluny de cap de carrera.

De l'emoció fins a l'últim metre de la prova masculina al domini aclaparador de la carrera femenina. Meritxell Figueras (MMR Factory Racing), que corria a casa, no ha donat opció a cap dels seus rivals. La seva superioritat s'ha plasmat en més de 20 minutos d'avantatge en meta sobre la seva més directa perseguidora, la gallega Lara Lois, que prenia part en LaTramun per primera vegada. Totes les posicions del top-5 han tingut a clares ocupants. María Díaz Pernia era 3r, la vigent campiona catalana de marató Ada Xinxó arribava 4a i Gisela Biguet completava el podi del dia en una jornada de BTT èpic. A la seva arribada a meta en el pavelló de Fontajau, a Girona, el crono es parava en 5.20:42 de pedaleig. Aquest és el temps que ha necessitat Figueres per a inscriure el seu nom en la història de LaTramun.

Francesc Ferragutcasas fa una valoració molt positiva de l'edició 2020 de LaTramun, especialment donades les circumstàncies globals que l'han envoltat: “Hem tingut baixes a nivell internacional, com era d'esperar per les restriccions per a viatjar o la necessitat d'afrontar possibles quarantenes, però encara així hem tingut una participació internacional destacable. Dos campions de França, un campió de Bèlgica i bikers de tota la Península, molts dels quals repeteixen any rere any des que és UCI. Però estàvem convençuts que s'havia de fer enguany i ja vindran anys millors. LaTramun s'ha convertit en un reflex de la passió per la bicicleta a Girona. Hi ha carreres de molta qualitat en la zona, dutes a terme de manera desinteressada. Molts dels seus organitzadors també s'involucren en LaTramun. És una carrera de tots”.

Lluny de tancar per complet l'edició 2020, LaTramun ja pensa en la nova data per a dur a terme LaTramun XCC, la prova 41 km que permetrà als bikers descobrir l'essència d'aquesta competició única, així com LaTramun Kids, un dels pilars de la LaTramun, sempre bolcada en la promoció del BTT.