Iris Gómez, extraordinari podi final de la Volta a Portugal

06/09/2021
Federació

La selecció catalana torna de la primera edició de la Volta a Portugal femenina, que s’ha disputat amb quatre etapes entre els darrers dies 2 i 5 de setembre, amb una nota sensacional que encapçala la tercera posició a la general d’Iris Gómez que completa una gran actuació col·lectiva. La lleidatana, campiona de Catalunya ara fa un mes a Súria, ha signat una volta extraordinària per acabar pujant al podi final a 48 segons de la vencedora, la olímpica en bicicleta de muntanya Raquel Queirós, que va aconseguir el privilegi d’endur-se la victòria en la primera edició de la Volta a Portugal femenina a casa.

Gómez va començar a situar-se en gran posició a la general des de la primera etapa en línia –totes elles amb perfil de mitja muntanya que s’han acabat resolent en grups reduïts–, on era 6ª classificada a l’esprint. A la segona etapa, tant ella com la júnior Estefanía Jiménez, finalment 13ª classificada a la general final, entraven al grup capdavanter i afrontaven així en una posició privilegiada la contrarellotge decisiva que marcava la cursa a la tercera etapa, a Vila Franca de Xira, on Iris Gómez encarava la seva posició al podi final marcant el 3r millor temps en un recorregut d’11 quilòmetres amb una primera part amb important desnivell.

Quedava una última batalla amb l’etapa final que acabava al centre de Lisboa. Com era d’esperar, va ser un dia de constants atacs per remuntar a la general, però la selecció catalana que dirigia Carles Torrent va poder estar a l’alçada mantenint Iris Gómez en el grup d’una trentena de ciclistes que van arribar a l’esprint. En ell, Catalunya va estar a punt de tancar la competició amb victòria, amb la 2ª i 3ª plaça parcial per la júnior Lucía García i la sub23 Laura Rodríguez en una etapa final en què la més ràpida era la britànica Lucy Lee (Team LDN-Brother UK).

Amb tot, la selecció catalana completava amb una gran actuació col·lectiva una significativa expedició a la primera edició de la història de la Volta a Portugal femenina, que també suposava el retorn de les sortides de les fèmines com a selecció des del canvi de model del Campionat d’Espanya. La 5ª posició a la classificació per equips donava del rendiment de l’equip, que tancava la general amb Iris Gómez 3ª, Estefanía Jiménez amb un gran 13è lloc final, Laura Rodríguez 22ª, Lucía García 26ª, Ester Rubio 50ª i Txell Claret 51ª.

Iris Gómez: "Estic molt contenta amb el rendiment. Primer de tot m’ha sorprès el nivell que hi ha. En no haver-hi equips World Tour es podria pensar que no s’aniria tan ràpid, però hi hagut molts bons equips, les britàniques també tenen molt bon nivell i per mi no dista de qualsevol cursa professional"

"Com a equip s’ha fet una gran feina, ajudant-nos en tot moment, i per mi ha estat molt important. En gran part el resultat és gràcies a elles. Tant la Laura (Rodríguez) com la Lucía (García) o la Estefanía (Jiménez), per exemple, tot i ser júniors, són noies que porten molts anys corrent i això es nota. Són noies amb molta habilitat i experiència, que en aquest sentit és el que a mi noto que em falta, i m’han fet molts cops de mà en quant a col·locació. Ha estat una gran experiència en aquest sentit"

"Han estat etapes que no tenien grans ports, un terreny que va sumant desnivell però amb pujades curtes, intenses en què es va estirant el grup. eLs finals més aviat plans han afavorit l’arribada en grups una mica nombrosos que potser m’han dificultat més per la posició, però ho hem treballat molt bé entre totes. La crono pujava en els primers 5 o 6 quilòmetres, no sé si dir-li cronoescalada perquè sobretot pujaven principalment els dos primers, però m’agradava. A mi m’agrada pujar i confiava que m’afavoria. A més, sense portar bicicleta de contrarellotge, un altre tipus de recorregut m’hauria penalitzat més contra corredores de perfil més rodador"