El millor BTT mundial torna a brillar a Banyoles

27/02/2022

Aquest cap de setmana del 26 i 27 de febrer, Banyoles ha tornat a ser el centre mundial del BTT amb la disputa de la prova inicial de la Copa Catalana BTT Internacional, de categoria internacional UCI HC dins del calendari de Continental Super Cup Massi. La campiona del món Evie Richards i el francès Titouan Carod han estat els guanyadors de les proves elit d'aquest cap de setmana, que ha estrenat a més les retransmissions de ciclisme català en streaming a través de la plataforma Esportplus.tv.

La tercera victòria de Richards
La competició s'iniciava dissabte amb l'atractiu de la prova elit femenina, amb una start list espectacular i moltes ganes de donar el millor de si mateixes. La gran favorita era la vigent campiona olímpica, Jolanda Neff, i la campiona del Món 2021, Evie Richards, del Trek Factory Racing. Assistien a la cita amb l'objectiu de començar tan bé com sigui possible la campanya XCO. Una infinitat d'estrelles es reunia a la graella de sortida.

Com és habitual a Banyoles, una bona sortida era clau per agafar una bona posició des de la Start Loop. Això ho sabia bé Alessandra Keller (Thomus Maexon) que des de la segona línia va arribar a la primera posició i va liderar el grup de favorites. En els primers compassos de carrera, es mantenia un grup de deu corredores que no es volien despenjar. En última posició, Evie Richards es resistia a caure de les places de privilegi. A la segona volta, es va veure qui estava realment fort. Keller i Richards es van escapar i van obrir un petit forat. Per darrere, la lluita pel podi seria molt igualada. Amb el pas dels quilòmetres, Richards va deixar enrere els seus problemes d'esquena i totes les seves rivals i va arribar a meta en primera posició, parant el cronòmetre en 1:07:42. La suïssa Keller va arribar en segona posició i la britànica Last, després d'una remuntada espectacular, va quedar tercera.

Harriet Harnden (Trek Factory Racing) era la vencedora sub23, mentre que entre les júniors s'imposava la campiona d'Europa en els Jocs de la Joventut, la suïssa Anina Hutter, en una prova de gran nivell en què Marta Cano (Primaflor-Mondraker) era 10ª, mentre que la victòria màster 40 era per a Sandra Santanyes (Bicisprint) i la màster 30, Ariadna Ródenas (Kenza Lap CC).

Durant el matí es van celebrar les proves cadet i màster 30. El campió francès Raphaël Chazaly era el vencedor d'una prova cadet de gran nivell internacional en què Adrià Pericas (4t, Purito-Tadesan-Nuria) i Matisse Van Kerckhove (5è, Montbike Team) demostraven el gran nivell ja mostrat el cap de setmana anterior a l'internacional de Chelva. Kyra Galí (CC Vilajuïga) era 4ª entre les cadet en una prova que guanyava la francesa Lise Revol. Per la seva banda, Josep Chavarría (Cloot Factory Team) s'emportava la victòria entre els màster 30.

La remuntada de Titouan Carod

Per la seva banda, el segon dia de competició a Banyoles es preveia frenètic amb els grans referents de l'elit mundial. Una graella de sortida ideal per veure els millors del planeta enfrontar-se en competició. A primera línia podíem comptar amb el brasiler Henrique Avancini, amb el seu company Alan Hatherly, Campió de Sud-àfrica, del Cannondale Factory Racing. Dos TOP 10 mundials com Cink i Wawak del Kross Orlen Cycling Team; el número 7 del món i campió de Romania, Vlad Dascalu (Trek Factory Racing). El bronze olímpic a Tòquio 2020, David Valero (BH Temple Cafes), i el campió de França, Maxime Marotte (Santa Creu FSA).

Les cares prèvies a la sortida deixaven clar que la primera Categoria Hors de la temporada era molt important per valorar l'estat de forma després de la parada hivernal. Arrencada fulgurant i gran esprint de tots els participants per agafar un bon lloc al grup capdavanter. A les primeres voltes va ser el sud-africà Hatherly qui va intentar escapar-se i obrir un petit buit. A meitat de cursa, ho va aconseguir, i va guanyar uns segons, al costat del suís Filippo Colombo (BMC MTB Racing).

Però a la darrera volta el grup es va tornar a compactar i cinc ciclistes es jugarien la victòria en sis quilòmetres rapidíssims: Cink, Colombo, Litscher, Hatherly i un sorprenent Carod, venint des del darrere, es jugarien el prestigiós triomf. Carod, molt experimentat, va dominar com ningú els tempos de la cursa i va arribar a meta festejant el seu gran estat de forma. Per darrere seu, Colombo i Litscher van completar el podi. Una prova sense descans. Una 21a edició espectacular que ha tornat a demostrar que Banyoles és la gran catedral del Mountain Bike.

A mig matí ja es va poder gaudir de la classe de les joves promeses del planeta amb la prova de les UCI Junior Series. El francès Alexandre Martins ha estat el vencedor. Per la seva banda, Antonio Olivares (Lefa Team) guanyava entre els màster 40, Joan Antoni Asensio (Trèvol-Bikesports) en els màster 50 i Pere Batllori (Bsix-Jormat) en màster 60.

Fotografia: Anna Olea / Ocisport