Banyoles torna a ser la catedral del BTT internacional amb l'inici de la Copa Catalana BTT

26/02/2023
BTT

Banyoles torna a ser la catedral del BTT internacional amb l'inici de la Copa Catalana BTT

Banyoles ha viscut entre els dies 24 i 26 de febrer un cap de setmana espectacular amb la BTT de primer nivell mundial, gràcies a la disputa de la prova inicial de la Copa Catalana BTT Internacional Biking Point i del circuit Shimano Super Cup Massi, amb la única prova de categoria internacional UCI Hors Categorie de l'estat que garanteix any rere any una participació d'excepció. El sud-africà Alan Hatherly i l'americana Haley Batten han estat els vencedors de les proves elit, mentre que el ciclisme català gaudia amb la victòria de Marta Cano a la prova UCI Junior Series.

Aquest diumenge es tancava la competició amb un dia que es prometia frenètic. La fina pluja de la nit, va deixar un traçat pesat i més delicat tècnicament. Els millors ciclistes del món estaven expectants de com evolucionaria el temps durant el dia. El recorregut estava molt delicat tècnicament. La traçada s'havia  e portar al màxim a les baixades.  Els aficionats no van fallar amb més de 15.000 espectadors a diferents parts del circuit.
 
Des de la sortida de la prova femenina, Haley Batten (Specialized Factory Racing) va marcar el ritme. Totes les favorites van seguir la seva estela. Però ja a la meitat de la primera volta, va obrir un petit forat. Al darrere, un grup de perseguidores de cinc ciclistes va intentar arribar a la líder. La campiona europea, Leana Lecomte, va caure dues vegades i va perdre les opcions de victòria. En canvi, el Mitterwallner austríac (Mountain Cannondale), va intentar arribar a Batten. Batten es va mantenir ferma i no va dubtar en cap moment, arribant a meta celebrant un triomf espectacular. Mitterwallner va consolidar el seu segon lloc i la bicampiona del món, Evie Richards, va completar el podi a l’esprint.
 
 Per acabar, tots els ulls es van centrar en la cursa elit masculina. Si la prova femenina ja era potent, la masculina encara més. Quinze ciclistes en el primer lloc del rànquing. Un pòster espectacular de corredor. Cares de concentració i sortida! El sud-africà Alan Hatherly va marcar el ritme des de bon començament. No volia que la cursa fos compacta. Darrere del seu, el campió francès, Carod; el campió romanès, Dascalu; el campió brasiler, Avancini; Sarrou i per darrere, arribava  David Valero.
 
Des de la segona volta, un canvi de ritme de Valero (BH Coloma Team) va fer la gran selecció, deixant Hatherly (Cannondale Mountain) i Carod (BMC MTB Team) com a únics companys de fugida.
 Els tres van atacar en diverses ocasions, però ningú no va aconseguir destacar. Van afluixar el ritme i Fluckiger, Schwarzbauer i De Froidmont van arribar als tres líders de la cursa. Tot es decidiria a la darrera volta. Molts atacs, però el més fort va ser Hatherly, que a l'últim quilòmetre va atacar per agafar un petit avantatge, que seria el definitiu. L’alemany Schwarzbauer va aconseguir el segon lloc per davant de Carod. De Froidmont i Valero van completar el Top5.

Marta Cano aconsegueix la seva primera victòria UCI Junior Series
Després de l'estrena de les proves short track la tarda de divendres, la segona jornada de la Shimano Super Cup Massi de Banyoles portava la competició XCO. Ben aviat, els cadets i màsters 50/60 ja començaven a escalfar i sortien amb tot. L'ambient cada cop anava creixent durant el matí, amb les curses de màster 30/40. Va arribar el migdia amb ell la carrera Sub23 masculina. Grans estrelles i campions nacionals en categories inferiors es van batre en una cursa amb grans canvis de guió. Des de l'inici, el campió francès Luca Martin (Orbea Factory Racing) va imprimir un fort ritme per fer una selecció dels millors ciclistes. El francès no va afluixar en cap moment i tots els seus perseguidors es van quedar enrere. Martin va agafar un petit avantatge i semblava que no tindria rival. Però no va ser així. Quan faltaven sis quilòmetres per a l'arribada, el grup perseguidor va aconseguir el cap de carrera. Des d'aquell moment, la prova es va convertir en un constant atac control entre els cinc contendents a la victòria. En un últim quilòmetre vibrant, es va arribar a la contrameta amb Martin, el suís Weidmann i el neerlandès Schellekens com a aspirants al triomf. Wiedmann (Thömus Maxon) no va donar cap opció i va fer un magnífic esprint cap a la victòria.
 
A la tarda es van disputar les categories inferiors i màsters femenines, en què es va celebrar la cita UCI Junior Series, en què la campiona d'Espanya, la catalana Marta Cano (Primaflor Mondraker Genuins) es va fer amb el triomf amb autoritat: la seva primera victòria en una prova d'aquesta categoria internacional.

Fotografia: Francesc Lladó / Ocisport