La selecció catalana de pista torna de Tafalla "més que contenta" amb 27 medalles

27/09/2020
Pista

La selecció catalana de pista torna de Tafalla "més que contenta" amb 27 medalles

La Selecció Catalana de pista ha completat aquesta setmana una excel·lent actuació en els Campionats d'Espanya de pista celebrats al velòdrom Miguel Indurain de Tafalla (Navarra), on hi acudia amb vint-i-quatre ciclistes acompanyats pel seleccionador Carles Torrent, i pels tècnics Jaume Mas, Pere Garcia i Bernat Moreno. El balanç final ha estat de 27 medalles, 11 per les categories elit i S23, 5 pels juniors, i fins a 11 pels ciclistes cadets. D'aquestes 27 medalles, 4 han estat d'or, 6 de plata i 17 de bronze, sumant-hi a més 5 campionats S23. Aquesta actuació servia a la Selecció Catalana per imposar-se en el medaller elit dels campionats, per davant de Múrcia i l'equip Guipuzkoa-Ogiberri.

Elits (i S23)
Helena Casas
 ha estat una de les grans protagonistes dels campionats, al penjar-se tres ors en les tres proves que disputava i amb un gran domini sobre les seves rivals: velocitat individual, 500m i keirin. En aquesta darrera prova, la velocista olímpica vila-secana acumula ja 9 campionats d'Espanya, mentre que en velocitat són 10 i 6 ja en 500m, un palmarés espectacular per la ciclista de Vila-Seca. En totes tres proves, a més, va tenir companyia catalana al podi: Diana Pérez es penjava el bronze en velocitat absoluta i aconseguia al maillot de campiona S23; la lleidatana Maria Banlles era plata en 500m i igualment campiona estatal S23; i Laura Rodríguez acabava tercera en keirin i també marxava com a campiona d'Espanya S23 d'aquesta prova. 

En la persecució individual, els consagradíssims Eloy Teruel i Illart Zuazubiskar eren els únics en superar un gran Erik Martorell, bronze absolut i campió d'Espanya S23, mentre que entre les fèmines Maria Banlles també es penjava el bronze i aconseguia el sotscampionat S23.
En les proves de velocitat per equips els incombustibles Itmar Esteban, Gerard Garcia i Manu Usach s'emportaven la medalla de plata, només superats pel nou equip de velocistes Gurpea Track Team. 

Les darreres medalles pels ciclistes catalans en les categories Open arribaven a la prova d'scratch, amb un Erik Martorell que pujava al tercer calaix del podi després de protagonitzar la cursa juntament amb el jove Raúl García Pierna, Xavier Cañellas, Pau Llaneras i José María García. Guanyaven volta a manca de 10 girs, i es jugaven les medalles a l'sprint, on Cañellas i Llaneras superaven el català, sotscampió S23. Per la seva banda, la recent campiona catalana d'Omnium Laura Rodríguez s'emportava un meritori bronze i el campionat S23 en una prova dominada per les ciclistes basques Tania Calvo i Eukene Larrarte, demostrant que la preparació en el Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona fou perfecta. Ambdós ciclistes, Martorell i Rodríguez, han vist premiat el seu rendiment amb la convocatòria pels Campionats d'Europa amb la selecció espanyola.

Resultats elits

Juniors
La selecció junior es presentava a Tafalla només amb representació masculina, que s'emportaven un bon botí de 5 medalles i amb un clar protagonisme del junior de primer any del Terrassa Ciclisme Marcel Pallarès, que se'n va de Navarra amb una medalla de plata en persecució individual, un bronze en eliminació, i un bronze en puntuació on es quedava només a 1 punt de l'or. Aquesta actuació també li ha valgut la convocatòria amb la selecció espanyola pels Campionats d'Europa junior. 
Per la seva part, el campió catala d'Òmnium Pau Torrent guanyava la plata en la prova d'scratch. El balear Francesc Benassar fou el gran rival dels catalans i de tots els ciclistes juniors, a l'emportar-se tres ors.
Finalment, en la persecució per equips, el quartet format per Pallarés, Torrent, Casado i Peñaranda s'emportava la medalla de bronze, al superar en la final B a Balears, demostrant la bona feina feta amb la generació que, en gran part, forma part de l'equip que l'any passat es proclamava campió d'Espanya cadet.

Resultats juniors

Cadets
Els deu seleccionats cadets feien un campionat sensacional i recollien fins a 11 medalles, tot i que només un or en persecució per equips fèmines, on Lucía García, Julia García, Citlali Pareja i Estefanía Jiménez conquistaven el campionat estatal després d'imposar-se a Navarra. També en equips, el trio format per Lucía Garcia, Citlali Pareja i Marta Vilanova aconseguien la medalla de bronze en velocitat. La ciclista del Top Conserge-Costa Brava Lucia Garcia sumava a més un sotscampionat en la prova de Keirin, superada per una incontestable Deva Rossato, i un bronze en velocitat individual. L'únic representant del Jufré Vic ETB Joan Cadena també aconseguia dues medalles, en aquest cas una plata en la prova de 500m on només el rapidíssim Unai Díez el superava, i un bronze en velocitat individual. La campiona catalana d'Omnium Citlali Pareja aconseguia un lluitat bronze en eliminació, el ciclista ebrenc Tomàs Deosdat es penjava el bronze en Keirin, i en la prova de puntuació l'expedició catalana sumava dos bronzes més per part d'Estefania Jiménez entre les fèmines, i Gerard Cano en categoria masculina. 

Resultats cadets

Carles Torrent: "El balanç dels Campionats és molt, molt bo"
El seleccionador català Carles Torrent manifestava al finalitzar aquests quatre intensíssims dies de competició i convivència que "és per estar contents, i més en un any tant complicat com aquest. Hem guanyat la general final d'elit/s23, tenim tres seleccionats pels Europeus, hem obtingut 27 medalles, inclús més de les esperades... Això vol dir que s'està treballant bé, que la selecció catalana torna a estar al capdavant, que el treball als Centres de Tecnificació dona els seus resultats, que tenim el recolzament dels equips... Al final, molts ciclistes que guanyen en carretera, estan guanyant en pista també". L'únic però del seleccionador era que "ens ha costat guanyar ors, i que no hem portat fèmines juniors" i al mateix temps posava de manifest el "comportament exemplar de tota la selecció, tant dels esportistes com de l'staff".  

Helena Casas: "Contenta pels resultats i veure els ciclistes que pugen"
Per la seva banda, la velocista Helena Casas s'ha mostrat "molt contenta pels resultats obtinguts i per haver-me emportat els tres títols de campiona d'Espanya, que fan que ja en sumi 28 en categoria absoluta. Ha estat un any atípic, amb molta incertesa, i ha estat una sort que finalment s'hagin pogut celebrar els campionats. Degut a aquesta situació he pogut competir poc durant l'estiu, però he tingut bones sensacions durant tot el Campionat. Ara toca seguir preparant-se pel següent objectiu, l'Europeu que espero que es pugui celebrar el mes de novembre. També vull destacar el bon ambient i la pinya que s'ha format a la selecció, estic contenta de veure que puja gent amb qui potser podré formar equip en un futur".