Anna Ramírez i Philip Handl, nous campions d'Europa de BTT Ultramarató

27/06/2021

La catalana Anna Ramírez i el jove austríac Philip Handl van guanyar la 15a edició de la Pedals de Foc Non Stop, que va acollir dissabte per quart cop consecutiu el Campionat d'Europa de BTT Ultramarató, amb sortida i arribada a Vielha (Val d'Aran) i amb la participació de 730 ciclistes de 13 nacionalitats diferents.

La prova, un dels ultramaratons en BTT més longeus i durs del món, amb 213 kms i 6.200m de desnivell positiu acumulat donant el tomb al perímetre del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, va compatr enguany amb vàries sortides esglaonades degut al protocol Covid, essent la primera per la categoria elits i fèmines a les 04.30h de la matinada, i la última a les 04.55h. La climatologia va acompanyar tots els participants fins a la darrera part de la prova, quan a partir de les 20h van caure varis xàfecs de gran intensitat que van complicar la resolució de la cursa pels darrers participants. Tot i això, només es van haver de realitzar dues evacuacions, i es van atendre vàries persones a l'arribada amb patologies més lleus, sobretot derivades de l'esforç i el fred, però fins a 600 participants participants van poder finalitzar la cursa.

En l'àmbit esportiu, aquesta 15a edició de la PDF Non Stop fou històrica, ja que tant en categoria masculina com femenina els vencedors van rebaixar el millor temps històric registrat. Després de la sortida, encara amb plena nit, i ja en la pujada inicial de Vielha a la boca nord del túnel, es va formar un grup de 4 participants al cap de cursa amb Philip Handl (Trek Vaude), el suís Konny Looser (Stoll ETL), el segovià Francisco Herrero (Carbonero Bike CD) i el vigent campió català d'Ultramarató BTT Guillem Muñoz (Tomàs Belles by Kalas). Aquest quartet va fer camí pràcticament unit fins a Vilaller (km 32), on Handl ja va passar amb un lleuger avantatge sobre els seus 3 companys de fuga. El jove austríac de només 25 anys va afrontar els més de 180 kms fins a la meta en solitari fent una autèntica exhibició, tant en les pujades com en les baixades, augmentant paulatinament la diferència. Looser va destacar-se en segona posició ja a Gotarta (km 53) i es va mantindre en persecució de l'austríac fins després d'Espot (km 143), on va passar només tres minuts darrera per perdre's després i llençar totes les opcions de victòria. Per darrera, el campió europeu de 2019 Llibert Mill (Odena EC) i Dominik Schwaiger (selecció alemanya) feien una cursa de menys a més i en la pujada al Triador van anar superant rivals fins situar-se en posicions d'aspirants a podi. Handl, pràcticament sense rivals en els darrers 60 kms continuava la seva lluita particular contra el crono i es plantava de nou a Vielha amb un increible temps de 9h 41' 29", nou minuts més ràpid que l'anterior rècord de la prova. Mill finalitzava segon a gairebé 7 minuts i Schweiger tercer a 8'. Herrero completava una gran cursa acabant 4t i l'incombustible Guillem Muñoz tancava un top5 històric, amb els cinc primers per sota de les 10h. Entre les fèmines, l'autèntica protagonista de la cursa fou Anna Ramírez (Jufré Vic ETB). La triple vencedora de la Titan Desert, entre d'altres, va agafar la iniciativa des dels primers kilòmetres i ja passar en primera posició a Vilaller i Gotarta. La vigent campiona Ramona Gabriel (Mig Segre CC), tenia una averia a la tija telecòpica que l'obligava a aturar-se i haver d'anar a remolc, mentre que la sotscampiona catalana de la distància Marta Torà (Open Natura CE) també es situava en les posicions capdavanteres. Després de la pujada a Coll d'Oli, Ramírez passava per Torre de Cabdella (km 98) amb 4' d'avantatge sobre Torà i Gabriel, mentre que l'anglesa afincada a les comarques tarragonines Rebecca Leaper (Miami Megabici) ocupava el 4t lloc provisional. En el Coll de Triador i la posterior baixada a Espot, la líder va ser capaç de mantenir la distància amb una Ramona Gabriel que consolidava el 2n lloc en detriment de Marta Torà, però passant encara a 5' de Ramírez. La ciclista de Vic administrava perfectament l'avantatge fins a la línia d'arribada aconseguint el campionat europeu i baixant, per primer cop en la història, de les 12h en categoria fèmines, amb un temps final de 11h 54' 54". Ramona Gabriel entrava segona a poc més de 12' i Marta Torà rematava un podi íntegrament català entrant en tercera posició, tot i la remuntada en els darrers kms de la vigent líder de l'Open estatal d'XCUm Corina Mesplet, que finalitzava 4a. A nivell anecdòtic, en categoria cicloturista va disputar la prova el cinc cops guanyador del Tour de França Miguel Indurain, finalitzant en 12h 55'.

En la resta de categories, i posant l'ull sobre els ciclistes catalans, destaquem els següents resultats:

• Màster 30A: Joel Robles 2n
  • Màster 30B: Josep Anton Martínez (Cicles Catalunya) 2n
  • Màster 30B Fèmines: Marta Navarro (3HM CE) 1a i Vanessa Amaro (Open Natura CE) 3a
  • Màster 40A: Melcior Faja (Navarcles PC) 1r
  • Màster 40B Fèmines: Núria Mora (barcelona Pista CE) 2a
  • Màster 50A: Àngel Marco (Cyclocat CC) 2n i Sergio Ratera (Open Natura CE) 3r
  • Màster 50B: F. Javier Salamero (Bikig Point) 1r
  • Màster 60A: Armando Vidal (Dialtamar CC) 1r i Josep Palomino (Navarcles PC) 2n