La selecció catalana tanca la Volta a Portugal amb el top10 de Patricia Ortega

20/06/2022
Federació

La selecció catalana femenina torna amb un gran sabor de boca de la 2ª edició de la Volta a Portugal Femenina, que ha disputat entre els dies 16 i 19 de juny amb quatre dies de competició que l'equip que dirigia el tècnic Pere Garcia ha tancat amb el 9è lloc a la classificació general final de Patricia Ortega, a 2:07 de la vencedora, la sueca Nathalie Eklund (Massi-Tactic), després d'una gran actuació col·lectiva de l'equip que completaven Ingrid Ruiz (amb un gran 18è lloc final), Sílvia Zúñiga (36ª), Andrea Soldevila (43ª) i Judit Marsiñach (44ª).

L'aproximament a la cursa començava amb la mala notícia de la baixa d'última hora per caiguda de la lleidatana Iris Gómez, que havia de defensar el seu podi final aconseguit a la primera edició de la prova portuguesa vestint els colors de Catalunya. Amb tot, l'equip que formaven Patricia Ortega (Sopela Women's Team), Sílvia Zúñiga (Eneicat-RBH Global), Ingrid Ruiz, Andrea Soldevila i Judit Marsiñach (Catema.cat) va sortir amb ganes de batallar i de sumar una gran experiència des dels primers quilòmetres d'una cursa on compartirien pilot amb l'equip UCI català Massi-Tactic i el Groupe Abadie-Le Boulou, també amb nombrosa participació catalana.

La prova s'inciava el dijous 16 de juny amb un tècnic pròleg de 2,9km a la localitat de Loures, en què Andrea Soldevila va marcar el millor temps de l'equip català sent 22ª, a 0:23 de la guanyadora, una Nathalie Eklund (Massi-Tactic) que ja no abandonaria el liderat fins el final de la prova, enduent-se totes les etapes. La primera etapa en línia, per la seva banda, unia Vila Franca de Xira i Torres Vedras en un recorregut de 87,6 quilòmetres que es van resoldre a l'esprint, amb tot l'equip català entrant en el grup principal tret d'una inoportuna averia d'Ingruid Ruiz en els darrers quilòmetres, que li feia perdre uns valuosos segons.

Amb tot, la general s'havia de definir en un terrent més dur i de mitja muntanya en les dues etapes restants, que va començar a oferir diferències a la segona etapa de dissabte, amb 78,1km entre Leiria i Ourém. Allà, després d'una jornada molt batallada, Patricia Ortega va començar a col·locar-se en els primers llocs de la general gràcies al seu 8è lloc a l'etapa, a tan sols 27 segons del grup que es va acabar jugant la victòria d'etapa. Tot estava doncs per definir a l'exigent etapa final, de 104,7 quilòmetres entre Aveiro i Anadia on tot l'equip català va tornar a lluitar per estar al capdavant en una jornada que es va acabar resolent en una escapada de quatre ciclistes amb la líder Eklund, Mireia Benito (Massi-Tactic), la britànica Ruth Shier i la portuguesa Vera Vilaça. Entrant en el grup perseguidor a 39 segons, Patricia Ortega aconseguia així signar el seu 9è lloc a la classificació general d'aquesta 2ª edició de la Volta a Portugal Femenina, on l'equip català va tornar a sumar una experiència de primer nivell en la seva tercera sortida internacional de la temporada 2022, després de participar al GP Ciudad de Eibar i a la Durango-Durango, de categoria UCI.

Completant una gran participació catalana, segona a la classificació general ha estat Mireia Benito (Massi-Tactic), també vencedora de les classificacions dels punts i la muntanya, mentre que gràcies al seu 7è lloc final, la vigent líder de la Copa Catalana sub23 Mireia Trias també va pujar al podi final, signant una gran actuació col·lectiva de l'equip català Massi-Tactic com a únic conjunt UCI de la prova. La primera líder de la Copa Catalana de Fèmines 2022, Laura Martí (Groupe Abadie-Le Boulou), va signar també una notable 13ª posició.

D'aquesta manera, les ciclistes catalanes agafen ritme abans del seu més immediat repte, el Campionat d'Espanya de ciclisme en ruta d'aquest pròxim 25 de juny, abans de reprendre un calendari català a l'estiu que inclourà una cursa exclusiva de la Copa Catalana de Fèmines de totes les categories el 10 de juliol al BiCircuit.