El BTT català es reivindica amb un gran Campionat d’Espanya a Candeleda

25/07/2022
Federació

Entre els darrers dies 22 i 24 de juliol, la selecció catalana ha tornar a fer una demostració del potencial del BTT català Campionat d’Espanya XCO/XCE 2022 disputat a Candeleda, Sierra de Gredos (Àvila). La competició va començar amb bon peu amb la victòria a la prova dels relleus equips, per posteriorment completar-se amb els títols absoluts de la júnior Marta Cano i de Sara Gay en eliminator, resultats més destacats d'un gran rendiment de l'equip de Carles Sabadell.

La competició s'iniciava el divendres 23 de juliol amb la prova de relleus per equips, un team relay en el que la selecció catalana buscava el seu quinzè títol amb un equip format per Martí Aran, Gerard Llop, Sara Gay, Marta Cano i Jofre Cullell. Finalment, l'equip de Catalunya va aconseguir la medalla d'or per davant dels equips de les Illes Balears i la Comunitat Valenciana, amb un gran paper de les dues fèmines en el primer any amb el nou format, arribant a un cap de cursa que remataria l'olímpic Jofre Cullell en el darrer relleu.

Dissabte, després de les proves de màsters, Roger Ferrer i Martí Aran defensaven els colors de la selecció catalana a la prova sub23, que el primer acabava en 9ª posició i el segon es veia obligat a abandonar per una forta caiguda. Amb tot, a la tarda arribava de nou el títol per a la selecció catalana, gràcies a la tercera victòria consecutiva de Sara Gay en la modalitat d'eliminator.

La gran part de les proves d'XCO se celebrarien doncs diumenge, jornada en què Marta Cano va donar el tercer títol per a la selecció catalana proclamant-se campiona d'Espanya júnior. En el seu primer any en la categoria, la catalana va dominar la cursa de forma contundent i va creuar la meta amb més de set minuts d'avantatge respecte a les seves rivals, mentre que la seva companya d'equip Zoe Poca era 6ª, patint una punxada quan havia lluitat per les posicions de podi en tota la cursa. En la prova júnior masculina, Carlos Gámez era 7è, Gerard Llop 11è i Pau Pujol, 14è.

A les proves absolutes, Sara Gay tornava a fer una gran cursa aquest cop en XCO corrent amb l'equip Biking Point, un gran 4t lloc després del podi dominat per les ciclistes de BH Templo Cafés, Rocío del Alba, Núria Bosch i Natalia Fischer, amb les catalanes Blanca Vallès (Irontech-Tecnic-Mendiz Ambisist) 7a i Àgata Safont (Radikalbikes), 10a. També acabaven en el top10 de la prova masculina Francesc Guerra (Scott-Cala Bandida) 4t, Cristofer Bosque (X-Sauce Factory Team) 5è i Jofre Cullell (Primaflor Mondraker Geniuns) 6è amb un fort cop de calor.

Carles Sabadell tornava de Candeleda amb un gran balanç dels seus primers Campionats d'Espanya absoluts com a seleccionador: “El balanç és molt positiu. Amb la victòria del team relay vam demostrar que Catalunya segueix sent una de les seleccions autonòmiques més potents que hi ha, des d’on surten corredors amb un altissim nivell. Prova d’això és la cursa que van fer les noies: la Mara Cano va guanyar amb moltíssima contundència, i la Zoe Poca no va aconseguir la segona posició per culpa d’una punxada a la última volta. En el cas dels nois, tot i no aconseguir cap medalla, van fer una gran actuació en un dia on les temperatures van ser molt altres, i el nivell tècnic del circuit va marcar les diferències. No m’agradaria oblidar-me de la Sara Gay, que va guanyar els dos campionats tant en el team relay com l’elininator i va ser quarta al cross country. En general, és per estar molt satifet i estic molt agraït al staff per la feina que van fer durant aquests dies”, valora.