Vic dona el tret de sortida a la Copa del Món de Trial UCI 2023

05/04/2023
Trial

Vic dona el tret de sortida a la Copa del Món de Trial UCI 2023

La ciutat de Vic tornarà a ser l’epicentre mundial de l’especialitat de Trial amb la disputa de la prova inaugural de la Copa del Món de Trial UCI 2023. La competició tindrà lloc del divendres 7 al diumenge 9 d’abril al circuit del Mas de Bigues, situat a la zona esportiva de la capital osonenca, i servirà per començar a decidir els noms dels i les riders que poden fer-se amb la preuada competició en les tres categories convocades: Femenina, Masculina 20’’ i Masculina 26’’.

Els millors riders del món seran a Vic
La disputa de la cita inaugural de la Copa del Món de Trial UCI 2023 s’emmarca en una setmana intensa de trial a la capital osonenca, confirmant així l’aposta de la ciutat en la promoció de l’esport i de la bicicleta. El passat diumenge 2 d’abril va tenir lloc el Gran Premi Ciutat de Vic, competició amb categoria internacional UCI C1, que va servir per tancar l’edició 2023 de la Copa Osona i on es va viure una jornada històrica amb una xifra rècord de 260 participants inscrits, entre ells alguns dels riders internacionals que participaran a la Copa del Món.

El rival a batre en categoria masculina 20'' serà l’actual Campió del Món UCI, l’heroi local Eloi Palau, que enguany lluirà el mallot irisat davant de la seva afició, juntament amb els altres dos riders que el van acompanyar al podi del mundial a Abu Dhabi, Alejandro Montalvo i Borja Conejos. També arriben a Vic amb opcions el britànic Charlie Rolls, l’alemany Dominik Oswald i l’austríac Thomas Pechhacker -tots dos amb un títol de Campió del Món al seu palmarès- així com al jove finlandès Niilo Stenvall que va aconseguir el top 10 en el Gran Premi Ciutat de Vic.

A la categoria masculina 26'', el penta-campió del món, el britànic Jack Carthy, ja va demostrar un bon nivell de forma imposant-se al Gran Premi Ciutat de Vic i sembla que el terreny vigatà li és favorable ja que tant el 2021 (Campionats el Món) com el 2022 (Copa del Món) es va emportar la victòria. Carthy surt com a principal favorit però els riders francesos – el triple Campió del Món Vincent Hermance o Noah Cardona- l’alemany Oliver Widmann, els espanyols Daniel Barón, Julen Saenz o el català Martí Vayreda seran alguns dels candidats amb opcions a desbancar el campió.

La lluita a la categoria femenina de ben segur que se centrarà entre les dues últimes Campiones del Món, l’alemanya i penta-campiona Nina Reichenbach  (2016, 2017, 2018, 2019, 2022) i l’espanyola Vera Barón (2021). Les candidates a ocupar les places de podi són la sueca Hilda Andresson, la francesa Nina Vabre o la belga Perrine Devahive, que ha tornat en plena forma després de la seva maternitat. L’esportista local Alba Riera, que enguany debuta a la Copa del Món, serà també una de les candidates a ocupar les places capdavanteres després d’haver pujat al podi al Gran Premi Ciutat de Vic. Destacar l’alta participació femenina amb 23 esportistes.

Vic espera repetir l’èxit dels dos darrers anys
El circuit del Mas de Bigues està format per cinc zones físicament exigents i d’un elevat nivell tècnic, tres d’elles amb obstacles de pedra sobre terreny irregular i dues amb elements de formigó. La novetat d’enguany per a la disputa de la prova de la Copa del Món UCI és que s'invertirà el sentit en què els riders afronten les zones a més d’haver variat alguns dels obstacles. Els dos darrers grans esdeveniments diputats al Mas de Bigues de Vic han tingut molt bones crítiques en l’àmbit esportiu i organitzatiu i han comptat amb una destacada assistència de públic. L’entrada al recinte és lliure i es disposarà d’una àrea de serveis i restauració que completaran la zona de competició i la zona tècnica per als equips.

Vic és una de les ciutats privilegiades que disposa d’una instal·lació permanent per acollir proves de Copa de Món. El circuit del Mas de Bigues és una instal·lació que fa més de deu anys que disposa d’un espai fix per a la pràctica del trial, durant l’any el club Trialsport hi organitza els cursets pels més joves. L’any 2021 es va ampliar i adequar amb cinc zones amb motiu dels Campionats del Món UCI, convertint-la en una de les instal·lacions més grans i de més alt nivell existents.

Horaris de les competicions

Divendres, 7 d’abril

  • 14h00 a 18h30  Quarts de final Masculina Elit 20’’

Dissabte, 8 d’abril

  • 09h00 a 13h30  Quarts de final Masculina Elit 26’’
  • 15h00 a 17h30  Semifinal Femenina Elit

Diumenge, 9 d’abril

  • 09h00 a 11h00  Semifinal Masculina Elit 20’’
  • 11h00 a 13h00  Semifinal Masculina Elit 26’’
  • 15h30 a 16h45  Final Femenina Elit
  • 17h00 a 18h15  Final Masculina Elit 20’’
  • 18h30 a 19h45  Final Masculina Elit 26’’

Foto: @zubikophoto