Fran Muñoz dona un important bronze a la selecció catalana al Campionat d'Espanya sub23

25/06/2023

La prova sub23 va ser, com és habitual, una de les grans atraccions del Campionat d'Espanya de ciclisme en ruta 2023 disputat aquest cap de setmana a la Comunitat de Madrid. El gran aparador anual per a les promeses ciclistes a nivell estatal va acabar amb una medalla catalana molt lluitada: Fran Muñoz va acabar pujant al podi en tercera posició a la prova disputada la tarda del dissabte 24 de juny a San Lorenzo del Escorial, en un resultat que consolida el gran moment del ciclisme formatiu a Catalunya, aconseguint medalla al Campionat d'Espanya sub23 els darrers tres anys.

L'equip català, com sempre una de les referències del dia, el formaven Mario Silva, Eloi Salas, Fran Muñoz, Adrià Franquesa, Arnau García, Jan Castellón, Ricard Fitó, Pau Domènech, Sergi Darder, Iñaki Navarro. Després d'haver estat 10è a la prova contrarellotge el dia anterior (on va ser l'únic representant català davant la baixa per malaltia d'Albert Muntanya), a uns 50 segons del títol del navarrès Unai Aznar, Fran Muñoz va ser un dels grans protagonistes de la cursa des dels seus compassos.

El maresmenc de l'equip amateur Eolo-Kometa de la Fundación Contador, que va començar els seus anys sub23 al Team MP Group del Club Ciclista Camp Clar i que aquest mateix dissabte 24 de juny celebrava el seu 22è aniversari, va formar part d'un primer grup d'escapada que es va consolidar després de 50 quilòmetres inicials de cursa molt batallats. Finalment es va formar un nou tall sense presència catalana, però el mateix Muñoz, acompanyat d'una feina impagable de Jan Castellón, va permetre a Muñoz tornar a contactar amb el grup del cap de cursa, que en aquest cas sí es jugarien la victòria. La darrera volta de l'exigent recorregut de 166 quilòmetres va acabar de seleccionar el grup, fent que el català entrés a meta juntament amb el navarrès Unai Aznar, campió i protagonista d'un gran doblet amb la prova CRI, i el valencià Josep Tomàs. En una jornada duríssima tant pel recorregut com per la calor, van completar també la cursa Adrià Franquesa (13è) i Jan Castellón (40è).

La medalla de bronze de Fran Muñoz és un resultat de gran importància per a Catalunya, que en els darrers tres anys consecutius ha aconseguit pujar al podi de la prova més important de l'any en el calendari sub23 amb grans actuacions col·lectives. Marcel Camprubí, actualment professional de l'equip suís Q36.5, va ser subcampió l'any 2021, mentre que Abel Balderstone, que ja ha fet també el salt al calendari professional amb Caja Rural-Seguros RGA, va aconseguir un altre bronze el darrer 2022.

Roger Adrià i Jordi López, top10 a la prova professional
Per la seva banda, els que en el seu dia foren els referents del ciclisme català en les proves sub23 de la darrera es continuen consolidant ja en el món professional. A la prova en ruta disputada aquest diumenge 25 de juny a San Lorenzo del Escorial que s'emportava Oier Lazkano (Movistar Team), dos joves ciclistes catalans van acabar entre deus deu primers: amb el 6è lloc de Roger Adrià, repetint la seva gran actuació de l'any passat, i 7è de Jordi López (Equipo Kern Pharma). També acabaven 14è Joel Nicolau (Caja Rural-Seguros RGA), 19è de Pau Miquel (Equipo Kern Pharma), 28è d'Àlex Martín (Eolo-Kometa), 34è d'Abel Balderstone (Caja Rural-Seguros RGA), 47è de Kiko Galván, 48è de Martí Márquez (Equipo Kern Pharma), 50è d'Eduard Prades (Caja Rural-Seguros RGA), 65è el debutant Nil Aguilera (Astana Development).

En el mateix recorregut competien els elits amateurs, amb 5è lloc elit d'Edgar Curto (Arabay-Vas Balear), 33è absolut , 9è elit el campió català Ferran Robert (Controlpack), 10è elit Víctor Castellano (Esetec-Salazones Ricardo Fuentes), 11è David Domínguez (Zamora Enamora). Per la seva banda, a la prova contrarellotge guanyada per Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadiers), Abel Balderstone (Caja Rural-Seguros RGA) va ser 12è, Nil Aguilera (Astana Development) 29è, mentre que Guillem Suriñach (Controlpack) era 7è en categoria elit.