La selecció catalana tanca el Campionat d’Espanya de CX amb el títol sub 23 de Marta Cano

14/01/2024
Federació

La selecció catalana ha viscut del 12 al 14 de gener un cap de setmana intens amb la disputa del Campionat d’Espanya de Ciclocròs 2024 a Amurrio (País Basc), en un circuit molt intens i enfangat que ha regalat tres dies de competició d’alt nivell. La delegació catalana, que viatjava amb una quinzena de corredors de categories cadet, júnior i sub 23 i una desena de màsters que han competit amb el mallot català, tanca la cita havent aconseguit el títol sub 23 de Marta Cano en el seu primer any a la categoria i les medalles del cadet Seff Van Kerckhove i el màster 30B Enric Bau.

La competició va arrencar divendres amb la prova de relleus per equip, una especialitat on la selecció catalana defensava el títol aconseguit fa un any a Vic. L’equip format per Jofre Cullell, Adrià Franquesa, Marta Cano, Martí Martínez, Seff Van Kerckhove i Enric Bau va estar fins l’última volta en una ajustada lluita per les medalles, però Astúries i Cantàbria -or i plata respectivament- es van destacar al capdavant i Felipe Orts amb una magistral última volta va donar el bronze a la Federació Valenciana. La selecció catalana, doncs, es va quedar amb la mel als llavis i va haver de conformar-se amb una quarta posició a les portes del podi.

La jornada de dissabte va arrencar amb les categories màster, que van deixar la primera medalla catalana del cap de setmana. Enric Bau, campió de Catalunya de la categoria, va ser tercer en màsters 30B i quart absolut de la prova, aconseguint un podi prestigiós per darrera d’Iñaki Carro i Andoni Etxebarri. Tan sols una hora més tard, Seff Van Kerckhove va firmar una carrera excel·lent per alçar-se amb una tercera posició en la prova cadet, aconseguint una nova medalla de bronze. La prova, que va guanyar l’asturià Benjamín Noval seguit del càntabre Raúl López, també va deixar la 38a posició d’Aleix Huéscar i la 52a de Jan Casanovas.

En la prova cadet femenina, la ciclista de primer any Martina Pellicer va estar a punt de replicar l’èxit de Van Kerckhove, però es va quedar a les portes de les medalles amb una quarta posició en una carrera que va guanyar la castellanolleonesa Lídia Castro. També va estar a prop de les medalles Maria Gutiérrez (6a) i van aconseguir posicions de mèrit Abril Roma (14a) i Janna Musquera (33a). Abans de tancar la jornada, Martí Martínez va aconseguir un nou TOP-10 amb la 8a posició a la prova júnior masculina, que va guanyar el basc Hodei Muñoz i en la que també hi van participar Aleix Casanovas (29è) i Roc Verdaguer (46è).

Els grans plats forts arribarien en la jornada de diumenge, amb les proves elit i sub 23 i amb el tret de sortida de les júniors femenines. Mariona Ratera, única representant de la selecció catalana a la carrera júnior, va acabar 14a en una prova que va deixar la victòria de la gallega Lorena Patiño. En la lluita dels sub 23 masculins, protagonisme per la pluja, que es va deixar veure per primera vegada al circuit d’Amurrio, i victòria a plaer per al valencià Raúl Mira. Entre els representants de la selecció catalana, 15a posició per a Adrià Franquesa i 30a posició per a Jaume Villar.

A les 12.30h arrencava la que seria la prova estrella de la delegació catalana, amb Marta Cano i Laia Bosch, totes dues de primer any, participant a la carrera elit/sub23 femenina. La cinc vegades campiona d’Espanya Lucía González marxava en solitari des de la primera volta i Marta Cano ja agafava les regnes entre les sub 23 en una lluita ajustada amb la gallega Laura María Mira. La catalana, que l’any passat s’havia alçat amb el títol estatal júnior a Vic, va fer una exhibició de força a partir de la segona volta, agafant distància amb la resta de competidores de la categoria i emportant-se el Campionat d’Espanya sub 23 en el seu primer any a la categoria. A més, Cano va ser quarta en la prova absoluta, només per darrera de les elits Lucía González, Sofía Rodríguez i Irene Trabazo.

D’aquesta manera, Marta Cano aconseguia el major èxit de la selecció catalana a Amurrio i es tornava a reivindicar com una de les grans promeses del ciclisme català i espanyol, avantatjant amb més de dos minuts a la segona sub 23, Laura María Mira. Ainara Albert, flamant fitxatge de l’equip català Massi – Baix Ter, va completar el podi de la categoria i Laia Bosch va ser 22a absoluta i 13a sub 23. El darrer plat fort del cap de setmana al País Basc va ser la prova elit masculina, que va deixar la sisena victòria absoluta del valencià Felipe Orts acompanyat al podi per Gonzalo Inguanzo i Mario Junquera. El campió català Jofre Cullell, que defensava un subcampionat aconseguit l’any passat a Vic, es va quedar a les portes del podi en aquesta edició i va ser quart vestint els colors del seu equip BH Coloma Team.

La selecció catalana, doncs, torna a casa després d’un cap de setmana que ha suposat una nova competició d’alt nivell per a tots els seleccionats i seleccionades i que ha deixat grans resultats tant a nivell esportiu com a nivell formatiu.