Record de participació i forta calor a la onzena edició de la Marxa La Bonaigua

11/06/2010
Cicloturisme

Record de participació i forta calor a la onzena edició de la Marxa La Bonaigua

El propassat dissabte 5 de juny, puntualment  a les 8:30 hores com és habitual, i havent fet l’homenatge de rigor  al Marc Bertran, poblatà i futbolista de la Unión Deportiva Tenerife, uns 800 cicloturistes, record de participació, van prendre la sortida en la XI edició de la marxa cicloesportiva la Bonaigua. Amb el mateix recorregut de l’any anterior, que tant va agradar, es va transitar en pilot fins a Esterri d’Aneu , no sense els habituals ensurts en un pilot tant nombrós. Passant per Boren s’inicia l’ascensió al Port de la Bonaigua, que amb els seus 22 kms fins als quasi 2000 m d’alçada representa la màxima dificultat de la marxa, augmentada si cap, per la forta calor de la jornada.
Tot seguit el descens fins a Vielha, i de nou l’ascensió i travessia del túnel, on per una part important dels participants es presentà de manera inesperada el contratemps de l’aturada forçada degut al pas d’un transport especial amb mercaderies perilloses.   Degut a que el tunel vell està en obres i només es podía passar per el nou tunel, tal com mana el protocol es va haver d’esperar a que el darrer ciclista abandonés el túnel per després passar el transport, això va significar per alguns dels ciclistes aturats, un retard de més de 30 minuts, amb les conseqüents queixes i enuigs. El cert és que aquest contratemps no s’havia donat en cap de les edicions anteriors, cosa que obliga a l’organització a trobar alguna solució que permeti la compensació de temps, que alguns dels perjudicats sol•licitaven a l’arribada. Un cop represa la circulació, tocava atacar els dos darrers obstacles, els ports de Viu de Llevata i Perbes, que la forta calor va convertir en autèntic calvari per a alguns dels participants. A més, en els darrers avituallaments hi va haver aglomeracions amb la conseqüent falta d’aigua que en alguns casos, va acabar de complicar la situació als afectats. Coronat el port de Perbes ja només quedava atacar el darrer tram favorable fins a la Pobla. El primer participant, Bernat Cañellas de l’Esport Ciclista Òdena, va creuar la línia d’arribada al voltant de les dues del migdia, i el darrer, al voltant de les set de la tarda. Puntualment, i després de la desitjada dutxa i el dinar final es va obsequiar amb la tradicional barretina musca als guanyadors, Bernat Cañellas (Odena)  i Rosy Titos (Martorell) i es van repartir els trofeus als primers classificats, als més joves, Laura Baleta (UC Olesana) i Albert Ferrer (UC La Bisbal), als més veterans, Mª Roser Ferré (PC Penedés) i Benet Vicente Seguer (CC Pallejà), al primer ciclista de les comarques del recorregut,Toni Canals (UC Tremp)  club amb participació més nombrosa, Sedis de la Seu d’Urgell,  i al club més llunyà, C.C. Ubeda de Andalucía.
Hem de destacar l’excel•lent tasca dels Mossos d’Esquadra  que va facilitar la bona marxa dels diferents grups que s’anaven formant a la pujada de la Bonaigua així com el control de pas durant el reagrupament al túnel de Vielha. 

El llistat d’arribada es pot trobar a la web www.labonaigua.cat